Вы любите пиццу?

Do you like pizza?

пицца с грибами, сыром и помидорами

Pizza is one of the wittiest inventions by the mankind. Only a few know that pizza was the food for the poor at first. We don’t know for sure whose mind was struck by a genius idea of putting the food remnants onto a piece of dough and bake it. But the guy was definitely smart. Today pizza shops can be found throughout the world, and the goods they sell are of great demand with all strata of the society.

The name itself was first mentioned in Naples in the 16th century. And in the 18th the recipe was elaborated by adding tomatoes, and this is how it became popular not only in Europe, but also in the New World. After World War II Italian migrants introduced pizza to the USA, where it started its victory lap.

It is interesting to note that until 1700s it was common practice to eat this dish in the open, and some of the Italian pizza restaurants still adhere to this tradition.

Today more than 20 kinds of the flatbread with various toppings are served. But one of the oldest Naples’ restaurants, specialized in this famous food, only the two most popular types are being served: Marinara and Margherita. They are called “pure”. The former contains the slices of tomatoes, oregano, olive oil and garlic. The latter is cooked of the dough coated with the tomato sauce and dredged with mozzarella and basil.  

Перевод

Пицца – одно из самых остроумных изобретений человечества. Мало кто знает, что пицца раньше была едой бедняков. Доподлинно не известно, кому первому пришла в голову гениальная мысль положить остатки совершенно разной еды на лепешку из теста, а потом запечь всё это. Но человек явно не прогадал. Сегодня пиццерии есть практически в любом уголке мира, а их продукция пользуется неименным спросом у всех слоёв общества.

Само название блюда впервые упоминается в Неаполе в XVI веке. А в XVIII веке её рецепт усовершенствовали, добавив туда помидоры, и именно в таком виде это блюдо стало популярным не только в Европе, но и в Новом Свете. После второй мировой войны итальянские эмигранты завезли пиццу в США, где она и начала своё победное шествие.

Интересно, что до 18 века это кушанье было принято употреблять исключительно под открытым небом, и некоторые итальянские пиццерии до сих пор придерживаются этой традиции.

Сейчас известно более 20 разновидностей знаменитой лепешки с начинкой. Однако в одном из старейших в Неаполе заведений, специализирующихся на приготовлении этого блюда, подают два самых распространенных и называемых «чистыми» вида: «Маринара» и «Маргарита». В составе первой только томаты, орегано, оливковое масло и чеснок, а вторую готовят из теста, смазанного томатным соусом и посыпанного моцареллой и базиликом.